tyrkisk oud

Tyrkisk oud


Luthier: Vefa Aldemir · Ahmet Topan
Opphavssted: İzmir, TR
Datert: 24.10.2008
Mensur: 585 mm
Oversadel: 38,8 mm
Kammertone: 440 Hz
Spon: 23
Strenger: Aquila Oud, Turkish               

Oud er en pæreformet, korthalset lutt uten tverrbånd, som stammer fra middelhavsområdet og Midtøsten. Derfra ble den fra 900-tallet tatt med til den iberiske halvøya av maurerne og til store deler av det kristne Europa av korsfarerne. Ouden blir derved forløper for den europeiske lutten. Oud er fremdeles det viktigste instrumentet i arabisk musikk, og i tillegg til den vanlige arabiske ouden fins det syriske, persiske og tyrkiske varianter. Oud spilles med et langt, bøyelig plekter, kalt risha på arabisk, mizrap på tyrkisk og zakhme på persisk.

Den tyrkisk ouden har vanligvis mindre kropp enn en typisk arabisk oud. Elleve strenger er vanlig, i fem strengekor med en enkelt drone eller bam teli i bassen. Tidligere var det vanlig med ti strenger i fem kor. Noen vanlige stemminger fra laveste til høyeste streng/kor:
E     A     H     e     a     d      
C#   F#   H     e     a     d
B     F#   H     e     a     d
D     A     H     e     a     d
D     G     H     e     a     d
De fire høyeste korene er vanligvis stemt H e a d, mens de to laveste (drone-strengene) er stemt i henhold til hvilken makam og/eller toneart man spiller i, karakteren til musikken, og/eller personlig preferanse.
 


Tilbake til forsiden
   Return to front page