TOPPER ETTER HØYDE TOPPER ETTER PRIMÆRFAKTOR TOPPTURER ETTER HØYDEFORSKJELL NASJONALE OG REGIONALE TOPPUNKTER FJELLOMRÅDER UFORGLEMMELIG TINDERANGLING HVA ER EN TOPP?
STATISTIKK Khionistra (Snøfjellet)
LENKER
topp

KYPROS


Kypros – Middelhavets tredje største øy – ligger som en vadestein mellom Midtøsten, Lilleasia, de greske øyene og Nord-Afrika. Selv om landets brogete og urolige fortid og nåtid gjør at dets kulturelle, nasjonale og geopolitiske identitet(er) trekkes i forskjellige europeiske og orientalske retninger, tilsier imidlertid beliggenheten innerst i Middelhavet – med Tyrkia og Syria som nærmeste naboer, bare 7 og 10 mil unna – at øya i geografisk forstand er asiatisk (slik mine oppslagsverk også bekrefter).

Kypros har to store fjellområder som er atskilt av et fruktbart sletteland. Langs nordkysten ligger den lange foldekjeden Kyrenia-fjellene, som strekker seg opp til drøye 1000 m.o.h. Det sentrale landskapet i sørvest domineres av det skogkledde Tróödhos-massivet, som rager nesten dobbelt så høyt.

Mitt besøk på Kypros begrenset seg til den selvstendige delen av republikken i sør. Derfra var det dessverre svært vanskelig å foreta turer til det tyrkisk-kontrollerte området. Fra avstand innbød imidlertid den langstrakte fjellveggen mot nord til senere utforsking...
 

topp h.o.h. område tidspunkt  
Khionístra / Olympus
Kypros´
høyeste fjell
1952 Tróödhos,
Kypros
03.01.02  
Kiónia
Høyeste topp i Makherás-massivet, som danner østligste utløper fra høye Tróödhos
1423 Makherás,
Kypros
05.01.02  
Thróni
Med gravstedet til erkebiskop Makarios III,
Kypros´ første president
1318 Marathássa,
Kypros
04.01.02  
Kavos
Markant klippe ved Kavo Gkréko,
Kypros´ sørøstre landsende
93 Kavo Gkréko,
Kypros
06.01.02  


Tilbake til forsiden