TOPPER ETTER HØYDE TOPPER ETTER PRIMÆRFAKTOR TOPPTURER ETTER HØYDEFORSKJELL NASJONALE OG REGIONALE TOPPUNKTER FJELLOMRÅDER UFORGLEMMELIG TINDERANGLING HVA ER EN TOPP?
STATISTIKK                                                       Pico do Fogo
LENKER
topp

KAPP VERDE

Kapp Verde er en afrikansk øystat i Atlanterhavet, nesten 60 mil vest for Mauritania og Senegal. Øygruppen består av ti større og fem mindre vulkanske øyer. De da ubebodde øyene ble oppdaget av portugisiske sjøfarere på 1400-tallet og annektert av Portugal i det påfølgende århundret. De ble dermed den første europeiske kolonien i tropene. Selv om øyene mangler både utnyttbare naturressurser og ferskvann ble de etter hvert et viktig knutepunkt for den atlantiske slavehandelen. Kapp Verde ble en selvstendig afrikansk stat i 1975. Dagens befolkning stammer i stor grad fra både portugisiske kolonialister og vest-afrikanske slaver, men utgjør til sammen ikke mer enn drøyt 500.000 innbyggere.

Den mest fjellrike – og vulkansk aktive – øya er Fogo. Landets høyeste fjell er Pico do Fogo, 2829 m.o.h., som ligger i en enorm kaldera hvor det har vært flere bosetninger og betydelig vinproduksjon. Men Fogo virker å ha alvorlige utbrudd et par-tre ganger hvert hundreår. Siste store utbrudd var i 2014-15, da to landsbyer ble helt eller delvis ødelagt av lavastrømmer og kalderaens vinmarker lagt øde. Da jeg besteg Pico do Fogo i 2018 var det derfor i et ganske 'nyanlagt' landskap.

I tillegg til Fogo, som befinner seg blant Kapp Verdes sørlige øyer Sotaventos har jeg vært på tur på øya Sal, som ligger i den nordlige delen av arkipelet Barlaventos. Her er det relativt flatt og ørkenaktig, selv om de små toppene som fins er vulkanske også her.

topp h.o.h. område tidspunkt  
Pico do Fogo
Ilha do Fogo og Kapp Verdes høyeste topp
2829 Parque Natural do Fogo,
Ilha do Fogo,
Kapp Verde

01.12.18 
Rocha de Poi
194 Ilha do Sal,
Kapp Verde
04.12.18 
Rocha de Poi, Norte
166 Ilha do Sal,
Kapp Verde
04.12.18 
Monte Curral
Bytopp midt i Espargos, hovedstad på Ilha do Sal
109 Espargos,
Ilha do Sal,
Kapp Verde
08.12.18 


Tilbake til forsiden