TOPPER ETTER HØYDE TOPPER ETTER PRIMÆRFAKTOR TOPPTURER ETTER HØYDEFORSKJELL NASJONALE OG REGIONALE TOPPUNKTER FJELLOMRÅDER UFORGLEMMELIG TINDERANGLING HVA ER EN TOPP?
STATISTIKK Aconcagua
LENKER
topp

ARGENTINA

ANDES

Andesfjellene er et sammenhengende foldefjellsystem som strekker seg over 900 mil gjennom Sør-Amerika fra nord til sør. De danner dermed jordas lengste og høyeste oversjøiske fjellkjede. Gjennomsnittshøyden er 4000 m og høyeste fjell er Aconcagua på nesten 7000.

Aconcagua regnes som et ekspedisjonsfjell siden man må utruste deler av turen lokalt i Argentina, og ellers frakte personlig og felles utstyr opp til i alt tre framskutte leirplasser over Base Camp som forberedelse til det endelige toppstøtet. Vekslingen mellom bære-, flytte- og hviledager bidrar dessuten veldig godt til akklimatiseringen.

I januar 2015 deltok jeg i en gruppe på 15 nordmenn som skulle forsøke å bestige Aconcagua. Turen gikk gjennom Vacasdalen, som er noe lengre enn normalruta, men hvor det til gjengjeld går betydelig færre mennesker. Vi tilbrakte i alt 16 dager på fjellet, og den trettende dagen lyktes det 14 av oss å nå toppen.

Et artig poeng er at den som står på toppen av Aconcagua i januar er det mennesket som der og da befinner seg høyest på jorda, siden det på denne tida ikke er klatresesong for de eneste høyere fjellene som fins i Himalaya og Sentral-Asia.
 

topp h.o.h. område tidspunkt  

Cerro Aconcagua
Høyeste fjell i AndesArgentina og Sør-Amerika samt på den vestlige og sørlige halvkule. Nest høyest av The Seven Summits

6962 Parque Provincial Aconcagua,
Cordillera de los Andes,
Argentina
14.01.15  

Cerro Cruz de Caña, Cumbre más Sur

2808 Los Penitentes,
Cordillera de los Andes,
Argentina
31.12.14  

Cerro de la Gloria
Berg i Mendoza med monument over frigjøringshæren Ejército de los Andes

981 Mendoza,
Argentina
29.12.14  


Tilbake til forsiden