TOPPER ETTER HØYDE TOPPER ETTER PRIMÆRFAKTOR TOPPTURER ETTER HØYDEFORSKJELL NASJONALE OG REGIONALE TOPPUNKTER FJELLOMRÅDER UFORGLEMMELIG TINDERANGLING HVA ER EN TOPP?
STATISTIKK                                                                           Pic de Coma Pedrosa
LENKER
topp

andorra


Andorra er et fjelland som ligger i Pyreneene. Denne fjellkjeden avgrenser naturlig Den iberiske halvøya fra resten av Europa, der den strekker seg godt over 40 mil fra Atlanterhavet til Middelhavet. Geografisk er Pyreneene inndelt i De vestlige eller atlantiske Pyreneene, som gradvis stiger østover fra Biscayabukta, De sentrale Pyreneene, hvor de høyeste toppene deriblant den aller høyeste, Pico Aneto på 3404 m.o.h. befinner seg, og De østlige Pyreneene, hvor Andorra ligger inneklemt mellom Frankrike og Spania. Landets høyeste fjell er Pic de Coma Pedrosa, som rager opp til 2942 m.o.h., men landet har flere topper over 2500 meter og en gjennomsnittlig høyde på så mye som 1996 m.o.h. Landskapet er formet av isbreer, med mange bresjøer og vakre daler mellom de ruvende fjellene.

Andorra har hatt sine nåværende grenser siden 1200-tallet, men var helt fram til 1990-tallet et fyrstedømme med to utenlandske 'medfyrster' som statsledere: Frankrikes til enhver tid sittende statsoverhode og biskopen av det katalanske bispedømmet Urgell. Denne ordningen er bevart symbolsk den dag i dag, men i 1993 ble Andorra en suveren stat etter avtale med Frankrike og Spania, og landet ble tatt opp som medlem av internasjonale organer som FN og Europarådet. Med et areal på 470 km² er Andorra et av de aller minste landene i Europa. Det er for øvrig det eneste landet i verden som har katalansk som offisielt hovedspråk.

topp h.o.h. område tidspunkt  
Pic de Coma Pedrosa
Høyeste fjell i Andorra
2942 Pirineus Orientals,
Pyreneene,
Andorra

28.09.18 


Tilbake til forsiden